Алберт Айнщайн казва за него:На бъдещите поколения ще бъде трудно да

...
Алберт Айнщайн казва за него:На бъдещите поколения ще бъде трудно да
Коментари Харесай

Око за око и скоро целият свят ще ослепее – МАХАТМА ГАНДИ

Алберт Айнщайн  казва за него:

На бъдещите генерации ще бъде мъчно да повярват, че в миналото подобен човек, от плът и кръв, е ходил по земята.

Мохандас Карамчанд Ганди е един от най-велики хора, живели в миналото. Освен че повежда народа си към битка за самостоятелност, довела до края на английското господство в Индия през 1947 година, Ганди получава международна популярност със своята идея за ненасилствени митинги за реализиране на политически цели. Примерът му въодушевява и други огромни персони – Мартин Лутер Кинг и Нелсън Мандела .

Санскритският термин Махатма значи „ велика душа “ и произлиза от индийската философска, религиозна и социална традиция. С него Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 година Самият Ганди признава в своята автобиография, че се смята неподобаващ за тази купа.

В своята автобиография „ Моят път към Истината “ Ганди споделя, че като дете е бил малък на растеж, слаб, с щръкнали уши. Често ставал обект на насмешки и малтретиране от страна други деца и се прибирал у дома насълзен. Бавачката на фамилията била надълбоко религиозна и го научила в тежки моменти да си повтаря мантрата Рама, Рама, Рама (Господи, Господи). Това сякаш му дава мощ и остава процедура до края на живота му.

По време на следването си в Лондон Ганди стартира да учи индуизма, исляма и християнството, като джайнизмът става все по-голям за него. Попада на толстоизма, като концепцията за ненасилие оказва мощно въздействие върху личната му философия. Прочита книгата на Лев Толстой „ Царството божие е вътре във вас “ и дефинитивно се убеждава, че на насилието не трябва да се дава отговор с принуждение. Ганди е вдъхновен и от проповедта от планината на Иисус (Матей 5:1-48) , която дава отговор на неговото виждане на неприятното да се отвръща с положително.

Естествено, неговото велико дело не остава без искащи да го унищожат. Първото нападение над Махатма Ганди е на 20 януари 1948 година, два дни откакто приключва гладна стачка. Лидерът на страната приказва в послание към вярващите от верандата на дома си в Делхи, когато емигрант хвърля по него самоделна бомба. Устройството се взривява на няколко крачки от Ганди , само че няма потърпевши.

Индийското държавно управление, разтревожено от случая, упорства за увеличаване на персоналната защита на Ганди , само че той не желае и да чува за това, като споделя:

Ако ми е съдено да почина от патрона на безумец, ще направя това с усмивка.

По това време Ганди е на 78 години.

Телохранителите на Ганди избавят килъра от ядосаната навалица и го предават на правораздаването. Скоро управляващите обясняват, че килърът не е работил независимо. Разкрит е огромен антиправителствен скрит план.

Аз бих станал християнин, в случай че християните живееха по християнски!

Дори и най-незначителната лъжа скапва хората, по този начин, като капка отрова скапва цяло езеро.

Някои хора са толкоз гладни, че Бог не може да се появи пред тях в различен тип, с изключение на като самун.

Седемте обществени гряха: политика без правила, благосъстояние без труд, наслаждение без съвест, познание без темперамент, търговия без морал, просвета без човещина и поклонение без всеотдайност.

Бъди смяната, която искаш да видиш в света!

Разликата сред това, което вършим и това, което бихме могли да създадем, е задоволителна за решаването на множеството проблеми в света.

Нашето великолепие като човешки същества не е толкоз във опцията да променяме света – това е мит на атомната епоха, – а е в това, че сме в положение да променим самите себе си.

Силата не идва от физическите ти благоприятни условия. Тя идва от несломимата воля.

Вярата ми в ненасилието ме задължава към увереност. Няма място за боязън или уязвимост.

Насилието е оръжието на слабите; Ненасилието – на мощните.

Слабият не може да елементарни. Опрощението е качество на мощния!

Отричам насилието, тъй като положителното, което наподобява то може да аргументи, не е трайно; трайно е неприятното, което то предизвиква.

Око за око и скоро целият свят ще ослепее.

Считам себе си за некадърен да ненавиждам което и да е живо създание на земята. Чрез дългия път на дисциплината и молитвите съм престанал от четиридесет години да ненавиждам който и да е. Знам, че това е огромен триумф. Въпреки това го одобрявам с огромно примирение.

Три четвърти от всички неудачи и недоразумения по света ще изчезнат, в случай че се сложим на мястото на нашия съперник и разберем неговата позиция. Ние или незабавно ще намерим единодушие с него, или ще мислим със благосклонност за него.

Аз виждам единствено положителните качества у хората. Тъй като самият аз не съм безукорен, не бих си разрешил да изпитвам минусите на другите.

Никой не може да ме нарани без мое позволение.

Винаги се стремете към цялостна естетика на мисли, думи и дейности. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде наред.

Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в естетика.

Неразумно е да бъдеш прекомерно сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви уязвимост, както и най-мъдрия може да сгреши.

Любовта е най-мощната мощ, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си показа.

Любовта в никакъв случай не изисква, а единствено дава. Любовта единствено страда, не съжалява и не отмъщава.

В молитва е по-добре душата ти да е без думи, в сравнение с думите ти да са без душа.

Мразя привилегиите и монополите. Отричам всичко, което не може да се показа с масата на народа.

Величието на една на една нация може да се реши по начинa, по който се тя отнася към животните.

Човешкият глас не може да доближи до такива дълбини, до каквито доближава и шепотът на съвеста!

Първо си подценен, след това осмиван, сетне обичай, и най-после победител.

Няма път към мира – мирът е пътят.

Живей като че ли ще умреш на следващия ден, учи като че ли ще живееш постоянно.

Един грам процедура коства повече от цялостен звук с проповеди.

Постоянното развиване е естествен закон и този, който непрекъснато се пробва да поддържа своите канони, с цел да наподобява пореден, изпада в затруднено състояние.

Инфо: http://chetilishte.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР